Özgüven Nedir?
Özgüven,
Kişinin kendisi ve yetenekleri ile alakalı olumlu düşüncelere sahip olmasıdır. Özgüveni olan insanlar kendi becerileri karşı olumlu bir tutumu içindedirler. Yapabileceklerini ve yapamayacaklarını bilirler ve bu bilinçle hareket ederler.
Özgüven eksikliği;
Kişinin, kendisine ve yeteneklerine karşı olumsuz tutum içinde olmasıdır. Özgüven eksikliği bazı psikolojik rahatsızlıkların nedeni olabiliyor. Bazı psikolojik rahatsızlıkların ise sonrasında ortaya çıkan bir durum olabiliyor. Özgüven eksiliği olan kişiler yapacakları ve yapamayacakları şeylere karşı olumsuz yaklaşım içindedirler.
Özgüven fazlalığı;
Özgüvenin fazla olması yani kişinin kendine karşı aşırı olumlu tutum içinde olması sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Her şeyi yapabilirim düşüncesi yapamadığında hayal kırıklığı ve duygusal sorunlar yaşamasına neden olabilir. Yapamayacağı şeyleri denemesine neden olabilir bu, kendine zarar verme ihtimalini artırır. Kendisini geliştirme adına adımlar atmayabilir. Yeni bilgiler öğrenmesini engelleyebilir. İnsan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Özellikle Narsizm’de görülen bir durumdur.
Özgüven eksikliği olduğunu nasıl anlarız?
1)Eleştiriye karşı aşırı alıngan olma;
Yanlış bir şey yaptıktan sonra birileri tarafından yapıcı bir eleştiri bile yapılsa bunu kişiliğe saldırı olarak algılar ve duygusal tepkiler verebilirler.
2)Uygunsuz tepkiler verme;
Özgüven eksikliği yaşayan bireyler, insanların onu sevmesini ve olumlu eleştirilerde bulunmasını sağlamak adına normalden fazla enerji sarf ederler. Yapmak istemedikleri davranışları olumlu algılanmak adına yapabilirler. Bazıları da olumlu eleştiriye karşı duyarlıdırlar. Kendi düşünceleri ile çeliştiği için bu olumlu eleştiriyi iğneleme veya ironi olarak değerlendirebilirler.
3)Aşırı eleştirel tutum;
İçsel anlamda yaşadıkları bu buhrandan dolayı etrafına karşı olumsuz yaklaşım içindedirler. Diğer insanları aşırı ve yıkıcı bir şekilde eleştirirler. Hiç kimseyi beğenmezler, yapılan hiçbir şeyi başarılı bulmazlar. Bunun nedeni ise başkalarını kötüleyerek kendilerinin o kadar da kötü olmadığını anlatmaya çalışma çabalarıdır. Çünkü zihinsel olarak kendilerinin kötü olduklarını düşünürler ve başkalarının bu durumu öğrenmemesi için elinden geleni yapar ve artık herkes benim kötü olduğumu biliyor düşüncesinden sonra ise yukarıda bahsedilen durum ortaya çıkar.
4)Sorumluluklarını almama;
Kendi sorumluluklarında olan şeylerin nedenini başka yerlerde ararlar. Başkalarını suçlayarak sorumluluklarını atmaya çalışırlar. Böylece içinde bulunduğu kötü durumun suçlusu onlar değildir ve bunu çözmesi gereken kişi ise başkalarıdır. Özgüven eksikliği en üst düzeye çıktığında başkalarına zarar verme boyutuna kadar gidebilir.
5)Rekabete karşı negatif tutum;
Özgüven problemi yaşayan kişiler rekabet gerektiren sınanma,yarışma, oyun gibi ortamlardan uzak dururlar. Zihin olarak kazanamayacaklarını düşündükleri için bu ortamlara girmemeye özen gösterirler.
6)Sosyal ortamlara girememe;
Kendilerinin kötü, beceriksiz, ilgi çekici olmayan birisi olduklarını düşündükleri için diğer insanların onları bu durumunu anlamamaları adına onlardan uzak durma eğilimindedirler. Bu yaklaşım özgüven eksiliği olan kişileri yalnızlığa itmektedir. Sosyal ortama girme zorunluluğu olan durumlarda ise sıkılıp, çekinirler. İnsanlarla iletişim kurmada zorluk çekerler ve sessiz kalırlar.
Özgüven Eksiliği Nasıl oluşur?
Yetersizlik duygusu, aşağılık duygusu zamanla yaşadığımız olaylar sonucu oluşabilir. Ailenizin sizi bir birey olarak kabul etmemesi, düşüncelerinize ve duygularınıza önem vermemesi, sevildiğinizi hissedememeniz. Ailenin baskıcı veya tavizkar tutumları, anne baba arasında ki tutarsızlık, aşırı koruyucu ve mükemmeliyetçi yaklaşım bu durumun oluşmasına zemin hazırlar. Daha sonra okulda veya çevremizde yaşadıklarımızda bunları destekler nitelikte devam ederse özgüven problemleri ortaya çıkabilir.
• Yaşadığımız olumsuz deneyimler ve başarısızlıklara aşırı odaklanma
• Kendinin olumsuz yönlerini ön plana çıkarma ve yeteneklerini acımasızca eleştirme
• Gerçekçi olmayan hedefler belirleme
• Sıfır kaygı ve korku beklentisi
• Beklenti kaygısı, geçmişte yaşanan olumsuzlukların tekrar yaşanacağına olan inancının çok üst düzeyde olması
Gibi nedenlerle özgüven eksikliği zamanla oluşabilir.
Aile, Çocuk, Ergen, Genç ve Yetişkinler İçin Ücretsiz Psikolojik Danışma, Psiko-Sosyal Terapiler, Zeka ve Kişilik Testleri, Okul, Kreş ve Diğer Kurumlara Yönelik Tüm Hizmetleri Aşağıdaki Linklerden İnceleyebilirsiniz
Detaylar İçin: 0850 840 84 55
Hakkımızda Daha Çok Bilgi Alın
Gönüllü Uzmanlarımız ve Özgeçmişleri
Sivil Toplum Farkındalık Çalışmalarımız
Çocuk, Ergen ve Gençler İçin Psiko-Sosyal Terapiler
Aile, Çift ve Bireysel Psiko-Sosyal Terapiler
Mesleki ve Kişisel Gelişim Eğitimlerimiz
Kurumsal Gelişim ve Eğitim Hizmetlerimiz
Aile, Çocuk ve Öğretmenler İçin Yaratıcı Drama
Basında Yer Alan Bazı Haberlerimiz
İş Birliği ve Referanslarımız