Drama, “doğaçlama, rol oynama vb. tiyatro ya da drama tekniklerinden yararlanarak, bir grup çalışması içinde bireylerin bir yaşantıyı, bir olayı, bir fikri, kimi zaman soyut bir kavramı ya da davranışı, eski bilişsel örüntülerin yeniden düzenlenmesi yoluyla gözlem, deneyim, duygu ve yaşantıların gözden geçirildiği süreçlerde anlamlandırılması ve canlandırılması” olarak tanımlanmaktadır (San, 1996).
Drama “yaparak yaşayarak öğrenme” açısından en etkili yöntemlerden biridir. Drama süreçlerinin içinde yer alan birey düşünür, plan yapar, organize eder ve düşüncesini eyleme dönüştürerek uygular. Bu süreçte yaşantılar yoluyla yeni davranış ve duyguları öğrenir, deneyim sahibi olur. Drama oyunsu özellikler taşır ve oyunun gücünü kullanarak çocukların yaratıcılığını destekler. İnsan sosyal bir varlıktır ve kişilik gelişiminin başladığı okul öncesi yıllar sosyal gelişim açısından kritiktir. Dramanın en önemli hedeflerinden biri toplumsallaşmayı sağlayarak toplumda hoşgörülü, empatik, demokratik bireyler yetiştirebilmektir. Toplumsal yapı içinde çocukların kurgusal düşünme biçimleriyle gerçek yaşam arasında bağlantı kurmalarına yardım eder. Çocukların yaşamın ilk yıllarından itibaren bu becerileri edinmesi gelecekte sağlıklı ve refah içinde yaşayan bir toplum için son derece önemlidir.
Çocuklar okul öncesi dönemden başlayarak drama çalışmalarına katılabilirler. Çocuklar üç yaşını tamamladıktan sonra sosyal gelişimlerinde ivme yaşarlar. Arkadaşlarıyla bir arada olmaktan grup oyunlarına katılmaktan hoşlanırlar. Drama çalışmalarına 4 yaşından itibaren basit rol oynama ve doğaçlama çalışmalarıyla başlanabilir. Drama çalışmalarına erken yıllarda başlamanın çocuklar açısından oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Aşağıda yaratıcı dramanın sağladığı yararlar sıralanmıştır.
Yaratıcı drama,
- Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir
- Problem çözme becerilerini geliştirir
- Dil becerilerini destekler
- Olaylara ya da durumlara farklı bakış açıları geliştirmeyi sağlar
- Sosyal gelişimi destekler
- Empati yeteneğini geliştirir ve iletişimde gerekli temel becerileri kazandırır
- Bireyin kendisini tanımasına yardımcı olarak dürtülerden yararlanmayı öğretir
- Özgüven, özsaygı, özdüzenleme becerilerini geliştirir
- Kendi duygularını ve başkalarının duygularını anlamayı sağlayarak duygusal gelişimi destekler
- Bireyin olumsuz duygularından uzaklaşmasına yardımcı olarak duygusal rahatlık sağlar
- Farklılıklara saygı duyar
- Sözel ve sözel olmayan iletişim unsurlarını öğrenmeyi sağlar
- Bedenini çok yönlü kullanarak keşfetmeyi ve bedeninin sınırlarını fark etmeyi sağlar
- Sanata olan eğilimi artırarak bireyin estetik algısını geliştirir
Aile, Çocuk, Ergen, Genç ve Yetişkinler İçin Ücretsiz Psikolojik Danışma, Psiko-Sosyal Terapiler, Zeka ve Kişilik Testleri, Okul, Kreş ve Diğer Kurumlara Yönelik Tüm Hizmetleri Aşağıdaki Linklerden İnceleyebilirsiniz
Detaylar İçin: 0850 840 84 55
Hakkımızda Daha Çok Bilgi Alın
Gönüllü Uzmanlarımız ve Özgeçmişleri
Sivil Toplum Farkındalık Çalışmalarımız
Çocuk, Ergen ve Gençler İçin Psiko-Sosyal Terapiler
Aile, Çift ve Bireysel Psiko-Sosyal Terapiler
Mesleki ve Kişisel Gelişim Eğitimlerimiz
Kurumsal Gelişim ve Eğitim Hizmetlerimiz
Aile, Çocuk ve Öğretmenler İçin Yaratıcı Drama
Basında Yer Alan Bazı Haberlerimiz
İş Birliği ve Referanslarımız