Yetişkinler İçin Drama
İnsanlar doğuştan itibaren toplumsal bir yaşamın içinde yerini alır. Toplumsal yaşamın doğal seyri içinde birey olarak insan pek çok dramatik durum içinde kendini bulur. Dramatik durumda bir “durum” söz konusudur. Bu durum bir sorunu barındırır. Dramatik durumun gelişimi söz konusu sorunun çözümü konusunda başlangıç, ilerleme ve sonuç yönünde gelişmelidir. Bu gelişme de ancak birinin ya da birilerinin mevcut duruma karşı bir tepkide bulunmasını gerektirir (Adıgüzel, 2013). Karşılıklı etki-tepki süreci gerilim ve çatışmaya neden olur. Drama atölyelerinde günlük yaşamın seyrinde doğal olarak içinde bulunduğumuz çatışmaları katılımcıların yaşantılarından yola çıkılarak ve mevcut sorunlar kurgusal bir dünyada yeniden ele alınarak yaşamın bir nevi provası yapılmaktadır. Bu süreç oyun oynamayı, doğaçlamayı, rol oynamayı içine alarak bireylere duygusal rahatlama hissi de kazandırmaktadır. Ayrıca bireylere mevcut durumları, olayları ya da sorunları farklı bakış açılarıyla, bir grubun içinde yeniden değerlendirme şansı yaratılmaktadır.
Drama çalışmalarının genel amaçları Adıgüzel (2013)’e göre aşağıdaki gibidir:
- Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirme
- Kendini tanıma, gerçekleştirme ve başkalarıyla iletişim becerisini geliştirme
- Demokratik tutum ve davranış geliştirme
- Estetik davranışlar geliştirme
- Eleştirel ve bağımsız düşünebilme becerisi geliştirme
- İş birliği yapabilme- birlikte çalışma becerisi geliştirme
- Sosyal duyarlık yaratma
- Duygunun sağlıklı biçimde boşalımı ve kontrolü
- Dil gelişimi, sözel ve sözel olmayan ifade becerisini geliştirmedir.
Özetle, insan ilişkilerinde daha iyi iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyebilen, bedenini ve bedeninin sınırlarını tanıyan, iş birliği kurabilen ve grupla öğrenme sürecinin içinde yer almayı başarabilen ve kim olduğuyla ilgili sorularına yanıtlar bulabilen bir birey olma yolunda drama çalışmalarının önemli katkıları bulunmaktadır. Drama çalışmalarına katılmak oyunculuk becerisi gerektirmemektedir. Drama çalışmaları drama alanında bilgi birikimine sahip ve uzmanlaşmış bir lider tarafından katılımcıların sosyokültürel özellikleri ve ihtiyaçları göz önüne alınarak planlanmaktadır. Bu nedenle 7’den 70’e herkes drama çalışmalarına katılabilir. Drama çalışmalarının içinde olmak için hiçbir zaman geç değildir.
Kaynak:
Adıgüzel, Ö (2013). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
Aile, Çocuk, Ergen, Genç ve Yetişkinler İçin Ücretsiz Psikolojik Danışma, Psiko-Sosyal Terapiler, Zeka ve Kişilik Testleri, Okul, Kreş ve Diğer Kurumlara Yönelik Tüm Hizmetleri Aşağıdaki Linklerden İnceleyebilirsiniz
Detaylar İçin: 0850 840 84 55
Hakkımızda Daha Çok Bilgi Alın
Gönüllü Uzmanlarımız ve Özgeçmişleri
Sivil Toplum Farkındalık Çalışmalarımız
Çocuk, Ergen ve Gençler İçin Psiko-Sosyal Terapiler
Aile, Çift ve Bireysel Psiko-Sosyal Terapiler
Mesleki ve Kişisel Gelişim Eğitimlerimiz
Kurumsal Gelişim ve Eğitim Hizmetlerimiz
Aile, Çocuk ve Öğretmenler İçin Yaratıcı Drama
Basında Yer Alan Bazı Haberlerimiz
İş Birliği ve Referanslarımız