Yalnızlığa dair genel geçer özet bilgi;
Yalnız kalabilme kapasitesi çocuklukta oluşur, annenin eksikliğine bağlı stres, çocuğun gelişimindeki normal bir evredir. 8-11 ay arası azami noktaya ulaşır, sonra yavaş yavaş azalır. Normalde, 18 ay civarında, çocuk, annesini görmese de varlığının devam ettiğinin ve geri döneceğinin bilincine varır. Geri dönüşünü beklerken onu düşünerek avunur. Bunun için, “yeterince iyi” olan annesiyle sağlam ve emniyet içeren bir bağ kurmuş olması gerekir.
Yalnızlığın kötü yaşanması, erken yaşta yaşanan travmalardan, örneğin, anneden gerçek bir ayrılıktan (yolculuk veya hastaneye yatma) veya annenin fiziksel varlığı olduğu halde depresyonda oluşundan dolayı çocukla psişik bir bağ kuramamasından kaynaklanabilir. Yalnız kalmak, onlara anneden o ilk ayrılık acısını hatırlatabilir. Bu kişilerin başkalarının sevgisine inanmaları için etrafında fiziksel varlıkları şarttır. Hüzünlü oldukları zaman aile veya sevdiklerinin güven verici iç görüntülerini düşünüp rahatlayamazlar çünkü uzak oldukları halde insanların birbirleri için önemli oldukları kavramını içselleştirememişlerdir.
Belirtileri
Yalnızlığa dayanamamak bazen fobilere bağlı olabilir. Sessizlik, karanlık veya kendinden korkma, yani kendi iç dünyasıyla baş başa kalmaktan korkmak olabilir. Başkasının orada oluşu, fobiyi dengelemeye, kendini güvende hissetmeye, stresle daha kolay baş etmeye yani stresi kesen ilaçlara benzer etki yaratmaya sebep olur. Böylece korkularımızı, arzularımızı, hayallerimizi düşünemeyiz.
Aile, Çocuk, Ergen, Genç ve Yetişkinler İçin Ücretsiz Psikolojik Danışma, Psiko-Sosyal Terapiler, Zeka ve Kişilik Testleri, Okul, Kreş ve Diğer Kurumlara Yönelik Tüm Hizmetleri Aşağıdaki Linklerden İnceleyebilirsiniz
Detaylar İçin: 0850 840 84 55
Hakkımızda Daha Çok Bilgi Alın
Gönüllü Uzmanlarımız ve Özgeçmişleri
Sivil Toplum Farkındalık Çalışmalarımız
Çocuk, Ergen ve Gençler İçin Psiko-Sosyal Terapiler
Aile, Çift ve Bireysel Psiko-Sosyal Terapiler
Mesleki ve Kişisel Gelişim Eğitimlerimiz
Kurumsal Gelişim ve Eğitim Hizmetlerimiz
Aile, Çocuk ve Öğretmenler İçin Yaratıcı Drama
Basında Yer Alan Bazı Haberlerimiz
İş Birliği ve Referanslarımız